Historiek

Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee heeft zijn wortels in het gelijknamige religieuze instituut. De zusters annuntiaten van Heverlee hebben een sterke onderwijs- en missietraditie en zijn actief in de zorg.  De archiefdienst werd in 1986 opgericht door zr. Leen Welkenhuyzen.  Dertig jaar later heeft zich een rijke collectie gevormd en is een levendige erfgoedwerking ontwikkeld,  beheerd door een vzw.   Het team bestaat uit twee professionals en een enthousiaste equipe vrijwilligers. Consulteer het organogram.

Missie

Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee bergt een unieke collectie en wil die doen leven.  Ze wil op een significante wijze bijdragen tot het levensverhaal van de regio door zich te concentreren op de veranderende wisselwerking tussen religie, gender, onderwijs en cultuur.  Erfgoed is een tovertuin, waarin het perspectief van de gemeenschap zeer belangrijk is.  Elke generatie maakt haar eigen erfgoedcirkel rond.  Die dynamische betrokkenheid  bij het erfgoed levend houden, daar is het hem in de erfgoedwerking om te doen.

Bereikbaarheid

Te voet of met de fiets: de campus ligt op 2 km van het centrum van Leuven en op 800 meter van het NMBS-station in Heverlee. Er is een grote fietsenstalling voor het hoofdgebouw.

Trein: op 800m van de campus ligt het station van Heverlee. Van hieruit is een geregelde verbinding met het Centraal station van Leuven verzekerd. Op de website van de NMBS kan u de meest recente uurregeling raadplegen (lijn Leuven-Waver).

Bus:  zowel vooraan (Naamsesteenweg) als achteraan (Hertogstraat, Kerspelstraat) de campus zijn er bushaltes. Op de website van De Lijn kan u de meest recente uurregeling raadplegen (De Lijn nr 1 en 2/TEC nr 18).

Auto: E40 Brussel-Luik afrit 23a/E40 Luik-Brussel afrit 23. De campus is autovrij. De bezoekersparking aan de hoofdingang is gratis. De slagboom opent automatisch bij het binnenrijden. U ontvangt bij uw bezoek een jeton om de parking te verlaten.

Partners

Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee draagt sedert 2009 het kwaliteitslabel van erkende culturele archiefinstelling.  De werking werd in 2013 regionaal ingedeeld en zette in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant actielijnen uit (periode 2014-2017) om haar regionale werking te versterken.  Richtinggevend en inspirerend is op het Vlaamse niveau de werking van het steunpunt FARO .  De dienstverlening en de belangenverdediging van het netwerk HERITA  hebben betrekking op het Vlaamse beleid inzake onroerend erfgoed.  Maar alles begint bij een goede lokale samenwerking en verankering.  De werking staat via de Erfgoedcel Leuven in verbinding met het Leuvense erfgoedveld en zoekt partnerschappen met lokale partners in de ruimere regio.  Raadpleeg hier de Erfgoedkaart voor erfgoedinstellingen in uw regio.

Logo

Het glasraamrozet met arabesken, een detail van een glasraam in de beschermde Helleputtevleugel werd als beeld voor het logo verkozen.  Het caleidoscopische lijnenspel staat symbool voor de rijk geschakeerde erfgoedervaring op de site.