Historiek

Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee heeft zijn wortels in het gelijknamige religieuze instituut. De zusters annuntiaten van Heverlee hebben een sterke onderwijs- en missietraditie en zijn actief in de zorg.  De archiefdienst werd in 1986 opgericht door zr. Leen Welkenhuyzen.  Dertig jaar later heeft zich een rijke collectie gevormd en is een levendige erfgoedwerking ontwikkeld,  beheerd door een vzw.   Het team bestaat uit professionals en een enthousiaste equipe vrijwilligers. Consulteer het organogram.

Missie

Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee bergt een unieke collectie en wil die doen leven.   Creatief denken, durven doen. Dat is daarbij het motto. Meer dan ooit willen we dit doen met jullie inbreng. ‘Samen’ slaan we de brug tussen verleden en toekomst en maken de erfgoedcirkel rond.

Levende erfgoedsite

Het Heilig Hartinstituut is een site waar het erfgoed leeft.  Dagelijks gaat er een waaier aan erfgoedactiviteiten door. Kinderen en jongeren verkennen het erfgoed in klasverband of met de jeugdbeweging. Bezoekers zijn welkom voor een geleid bezoek op maat aan de site en het archief, een zoekspel of een concert. Op Erfgoeddag en Open Monumentendag is er altijd nog iets meer te beleven .…  Op ons team staat maat noch leeftijd.

Sander Tas Groot Onderhoud 2020

Beschermd patrimonium

Sedert 1994 zijn het imposante Helleputtegebouw en de buitenaanleg beschermd.  Ze zijn typische voorbeelden van de schoolarchitectuur pakweg 125 jaar geleden.  De Boodschapkapel vindt u in het beschermde Van Reethgebouw, een modernistische uitbreiding van de jaren 1930.  Drie Vlaamse kunstenaars realiseerden er een totaalproject van internationaal niveau.  De restauratie van deze adembenemende ruimte en van het Stevensorgel werd in 2010 voltooid. Hier vinden regelmatig concerten plaats (cfr. agenda). 

Bereikbaarheid

De werking van CEAH bevindt zich in het voormalig klooster, op het gelijkvloers van gebouw M, in de Helleputtevleugel. Bezoekers kunnen zich aanmelden via het algemeen onthaal van het Heilig Hartinstituut.

Te voet of met de fiets: de campus ligt op 2 km van het centrum van Leuven en op 800 meter van het NMBS-station in Heverlee. Er is een grote fietsenstalling voor het hoofdgebouw.

Trein: op 800m van de campus ligt het station van Heverlee. Van hieruit is een geregelde verbinding met het Centraal station van Leuven verzekerd. Op de website van de NMBS kan u de meest recente uurregeling raadplegen (lijn Leuven-Waver).

Bus:  zowel vooraan (Naamsesteenweg) als achteraan (Hertogstraat, Kerspelstraat) de campus zijn er bushaltes. Op de website van De Lijn kan u de meest recente uurregeling raadplegen (De Lijn nr 1 en 2/TEC nr 18).

Auto: E40 Brussel-Luik afrit 23a/E40 Luik-Brussel afrit 23. De campus is autovrij. De bezoekersparking aan de hoofdingang is gratis. De slagboom opent automatisch bij het binnenrijden. U ontvangt bij uw bezoek een jeton om de parking te verlaten.

Partners

Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee draagt sedert 2009 het kwaliteitslabel van erkende culturele archiefinstelling.  Richtinggevend en inspirerend is op het Vlaamse niveau de werking van het steunpunt FARO .  De dienstverlening en de belangenverdediging van het netwerk HERITA  hebben betrekking op het Vlaamse beleid inzake onroerend erfgoed.  De werking staat via de Erfgoedcel Leuven en Erfgoedlabo in verbinding met het Leuvense erfgoedveld en zoekt partnerschappen met lokale partners in de ruimere regio.  Raadpleeg hier de Erfgoedkaart voor erfgoedinstellingen in uw regio.

Logo



Het glasraamrozet met arabesken, een detail van een glasraam in de beschermde Helleputtevleugel werd als beeld voor het logo verkozen.  Het caleidoscopische lijnenspel staat symbool voor de rijk geschakeerde erfgoedervaring op de site.